Skip to main content

Den siste uken har angrepene på Afghanistans sivilbefolkning økt betraktelig. En begravelse i Nangarhar og en fødeavdeling i Kabul som etterlot 18 nyfødte barn uten mødre, er kun to av mange forferdelige eksempler

–Angrep på nyfødte, mødre og helsepersonell er så brutalt at det nesten ikke er mulig å fatte, sier generalsekretær i Afghanistankomiteen, Liv Kjølseth.

Minst 24 mennesker mistet livet under angrepet på barselsykehuset i Kabul. Tallene på ofrene etter sykehusangrepet i Kabul er ikke endelig bekreftet, men det er sikkert at to nyfødte babyer var blant dem.

Etter at skytterne stormet fødeavdelingen og tilfeldig slaktet ned nye mødre, barn og helsepersonell, jobber nå myndighetene med å komme i kontakt med barnas familier. 18 nyfødte babyer forlater barselsykehuset uten sine mødre.
Dødstallene etter bombingen av en begravelse i den østlige provinsen Nangarhar på tirsdag har steget til 32 døde og 103 sårede fra eksplosjonen. En bilbombe eksploderte foran porten til et forsvarsbygg i Gardiz, i sentrum av østlige Paktia-provinsen, torsdag morgen og etterlot minst fem sivile døde. De siste ukene har også vært preget av flere forferdelige angrep i provinsene Paktia, Ghor, Khost og Balkh.

– Jeg er svært bekymret for urolighetene og usikkerheten som øker i landet. Samtidig som landet kjemper mot spredningen av koronaviruset, så angripes sivilbefolkningen fra alle kanter. Nå må partene legge ned våpnene og komme seg til forhandlingsbordet. Det afghanske folk er slitne og trenger fred mer enn noe annet, mener Kjølseth.