Takket være sterk støtte fra en dyktig OD-organisasjon, en god informasjonskampanje fra komiteen samt et (fortsatt) omfattende nettverk av gamle afghanistanaktivister og afghanistankjennere, som reiste rundt og holdt foredrag på hundrevis av skoler, gikk innsamlingen meget bra. Tiltroen til at pengene i regi av Afghanistankomiteen ville nå fram til den planlagte yrkesutdanning for unge afghanere, lærerutdanning og en del andre prosjekter i Ghazni, Badakhshan og Ningarhar var til stede.
Men selv om organisasjonen besto denne prøven, oppsto andre problemer. Vinteren 1997 pekte illevarslende meldinger fra revisor i retning av at Afghanistankomiteen var konkurs. Egenkapitalen var brukt opp. Årets bidrag fra UD og Norad kom sjelden før langt ut på våren, tilmed forsommeren. Ubrukte midler fra året før derimot, skulle ubønnhørlig betales tilbake. Dette var ikke siste gang komiteen opplevde dette ubehaget. Men den gang, i 1997, viste det seg å ikke stemme. Det var heldigvis regnefeil i millionklassen, men også en påminning om at Afghanistankomiteens grunnlag ikke var solid nok.
Året etter viste organisasjonen igjen evne til å trekke veksler på sine medlemmer og gamle aktivtsnettverk, da et kraftig jordskjelv i februar 1998 tok livet av 3500 i Takhar i Nord-Afghanistan. En innsamlingsaksjon skaffet betydelige summer til rammede familier og gjenoppbygging. Lokalkomiteen i Bergen var særlig aktiv.
Gholam-saken og flykningaktivisme
På 90-tallet, særlig siste del, kom det mange afghanske flyktninger med Hazara-identitet til Norge. Hazara-minoriteten led spesielt under Taliban-styret, jf. Yakawlang-massakren i 2001. Mange av dem fikk opphold, men en gruppe på cirka 100 hazarer ble i 1997 av UDI påstått å være pakistanere. Dette ble en omfattende mediesak.
Osloavdelingen av Afghanistankomiteen engasjerte seg kraftig med informasjonskampanjer, demonstrasjoner og møter, med stort engasjement fra både medlemmer og interesserte. Det ble også avholdt en høring om hazara-saken, men formelt ikke i Afghanistankomiteens navn. Gholam-familien med foreldre og flere barn kom i fokus, da UDI hadde bestemt å utvise dem til Pakistan med begrunnelse av at de var pakistanste stasborgere. Da familien ankom Karachi 16. mai 1997, slapp ingen av dem inn. Familien ble umiddelbart sendt tilbake til Norge. Pakistanske myndigheter slo fast at de ikke var pakistanere. 17. mai midt på dagen ankom familien Oslo, og ble umiddelbart en del av nasjonaldagsfeiringen.
Politikerne, særlig fra sentrumspartiene med Kjell Magne Bondevik i spissen, sto nærmest i kø for å skrive under på Afghanistankomiteens opprop om at Gholam og de andre hazara-familiene skulle få opphold i Norge. Etter valget i september, som Bondevik og co, vant fikk pipen etterhvert en annen lyd. For å gjøre en lang historie kort fikk likevel de aller fleste av hazara-familiene opphold, også Gholam.
Alle arrangementer knyttet til afghanske flyktninger og press på myndighetene gav Oslo-komiteen stor oppmerksomhet, interesse og en del medlemmer. Det samme gjentok seg fra 7. oktober 2001 da Afghanistankomiteen protesterte mot den amerikanske bombingen av Afghanistan.
Langt flere uskyldige afghanere ble drept av amerikanske bomber og klasevåpen enn antallet drepte amerikanere 11. september 2001. Afghanistankomiteens opprop mot bombing fikk bred støtte fra kulturpersonligheter og politikere med Liv Ullmann i spissen. 137 forfattere skrev under. Det ble arrangert fakkeltog 13. oktober, der komiteen sto bak, sammen med 50 organisasjoner. Aktiviteten var stor og oppmerksomheten rundt komiteen likedan. Det ble gitt ut flere ekstranumre av komiteens blad Afghanistannytt (komiteens organ og medlemstilbud som gikk inn i 2010).
Afghanistankomiteen i Oslo sto i første linje til støtte for de cirka 100 sultestreikende afghanerne ved Oslo domkirke sommeren 2006, og året etter da asylmarsjen med 45 afghanske asylsøkere gikk fra Trondheim til Oslo sommeren 2007.
Disse store aksjonene med mange deltagere peker på at våre aktiviteter i forbindelse med krig og asyl-saker vekket engasjement og interesse for Afghanistankomiteen. Det er ikke mulig å på tilsvarende måte å vekke engasjement hos et bredere lag av folk rundt bistandsarbeid, trass i alt det positive som kan sies om det.
Er valget prosjekter eller solidaritet?
Sannheten er at Afghanistankomiteen i årene etter at Sovjetunionen trakk seg ut i 1989 aldri kunnet overleve som organisasjon om den hadde brukt sine ressurser – ikke minst de ansatte og frivillige her i Oslo – til kun å drive fram politiske saker, selv om det er i komiteens beste ånd: solidaritet. Det er et valg som ble tatt. Komiteen forsøker å opprettholde sin solidaritetsprofil gjennom å kombinere bistandsarbeid, med å være en aktiv kritiker mot Norge og verdenssamfunnet når det afghanske folkets interesser ikke ivaretas, eller afghanske liv ikke aktes på.
Høringen i 2010 i forbindelse med komiteens 30-årsjubileum med deltakelse fra afghanske parlamentarikere var viktig, ikke minst for kontakten mellom afghanske og norske parlamentarikere. Organisasjonens meget grundige og kritiske analyse av det regjeringsnedsatte utvalgets Afghanistanrapport i 2014 var viktig. Komiteen har siden 2015 arrangert Afghanistan-uka, hvor søkelys settes på afghanske forhold og hvor afghanere bosatt i Norge har en viktig plass.
Det har i mange år vært et godt samarbeid med unge afghanere som har hatt arrangementer i komiteens regi, og bidratt til grunnlaget for fortellergruppen «Upolert». Uten å bli en aktør som engasjerer seg for enkeltskjebner har Afghanistankomiteen stått stødig i synet på at det ikke bør gjennomføres tvangsreturer av sårbare grupper til et Afghanistan som i økende grad er preget av krig. Afghanistankomiteens medlemmer har bistått hjemsendte afghanske flyktninger, og rapportert konkret om sikkerhetssituasjonen for hjemvendte flyktninger i ulike deler av landet.