Skip to main content

Nylig var det uteksamineringsseremoni for 31 nyutdannede jordmødre ved helsefagskolen i Nangarhar. De nye jordmødrene har gjennomført tre års utdanning, som de startet på i 2019.  

Det har til tider har vært utenkelig for oss å fullføre studiene våre gitt de forferdelige omstendighetene, men Afghanistankomiteen har gjort det mulig for oss å gjøre drømmene våre til virkelighet og redde livene til barn og mødre, sier en av jordmødrene.  

I august 2021, da de var halvveis gjennom studiene sine, kom Taliban-myndighetene til makten. For mange kvinner har fremtiden vært usikker, og de stadige innskrenkingene for kvinner og jenter har gjort det vanskelig å se for seg lyspunkt. Nå som de er ferdig utdannet, er dette kullet med jordmødre klare for å yte kvalitetshelsehjelp i områder som tidligere ikke har hatt dette. De vil spille en avgjørende rolle for å redusere mødre- og spedbarnsdødeligheten i Afghanistan.  

En av 16 nyutdannede jordmødre mottar diplomet sittNylig uteksaminerte Moska er takknemlig for muligheten til å pleie ambisjonen sin om å beskytte babyer og veilede nye mødre.  

Drømmene mine har nå blitt virkelighet, og jeg har ikke nok ord til å uttrykke gleden min over at jeg nå kan reise ut og redde liv, sier hun. 

Kvinnene har møtt enorm motgang i skolegangen for å bli jordmødre. En av dem, Bushra, forteller oss om hvordan det å bli jordmor ikke bare var hennes drøm, men også drømmen til hennes avdøde ektemann.  

Mannen min drømte også om at jeg skulle bli jordmor, så jeg har kommet meg gjennom alle utfordringene for å nå ikke bare min drøm, men hans, forklarer hun, 

Bushra håper nå å kunne hjelpe mødre og barn, samtidig som hun sikrer stabil inntekt for å forsørge seg selv og sin familie.  

Gjennom de 20 årene har helsefagskolen i Nangarhar utdannet mer enn 600 jordmødre. Disse yter nå helsehjelp på landsbygda øst i Afghanistan.  Les mer om vårt arbeid med helse i Afghanistan her.