Skip to main content

«Trusler og farer er en del av hverdagen»

«Trusler og farer er en del av hverdagen,» sier Palwasha Amin, en av jordmorinstruktørene på Afghanistankomiteens jordmorskole i Jalalabad. Likevel gir ikke studentene opp drømmen om høyere utdanning og et aktivt yrkesliv.

Spedbarns- og mødredødeligheten i Aghanistan er en av verdens høyeste. Årlig dør flere tusen mødre og barn som følge av fødselskomplikasjoner. «Som jordmor var mitt mål [..] å redde livet til mødre og spedbarn,» sier Amin. Hun er opprinnelig fra Laghman-provinsen, men arbeider nå som jordmorinstruktør ved Nangarhar Institute of Health Sciences Jalalabad, som støttes av Afghanistankomiteen. Som instruktør bidrar Amin til at 25 kvinner årlig uteksamineres som jordmødre.

Se dokumentarfilmen om kvinner i Afghanistan
hvor jordmorinstruktøren Palwasha Amin er med. 

Vi har utdannet 15%

Siden 2002 har over tusen kvinner studert på høyskoler støttet av Afghanistankomiteen for å bli jordmødre og helsesykepleiere. Dette er mer enn 15 % av alle som er utdannet innenfor disse yrkene i landet. I 2018 åpnet nye studieretninger for, farmasøyter, bioingeniører og fysioterapeuter med studenter fra begge kjønn. Blant farmasistudentene er det fire kvinner som vil bli de første utdannet innenfor dette faget i sine provinser, noe som er svært viktig for å sikre kvinner direkte tilgang til medisinsk rådgivning ved apotek og sykehus.


Ønsker du å gi en julegave som varer livet ut?

Ved å kjøpe et gavekort i Afghanistankomiteens nettbutikk kan du bidra til å utdanne mer helsepersonell i Afghanistan.
Gi en julegave til en venn eller familiemedlem som kan bidra til å redde liv.

Gi god helse til jul: Kjøp et gavekort til inntekt for våre helseutdannelser

 


Kvinner må få plass

«Vi kan se en stor forskjell i mødredødeligheten siden jeg gikk på skolen, da folk ikke tillot jenter å gå på skole og utdanne seg. Men etter at de så meg gå på skole, var det mange som tillot døtrene å få utdannelse,» påpeker Amin.

«I de avsidesliggende provinsene, som Laghman, er ofte kvinner redde for å fortelle navnet sitt til legen som skal skrive ut resepten hennes. Det er derfor det er viktig for oss å ha kvinnelig helsepersonell overalt,» fortsetter hun. En konsekvens er ofte at mannen går til legen på vegne av konen sin for å få tak i medisiner til henne – noe som øker risikoen for feilmedisinering.

For å møte disse fundamentale behovene utdanner Afghanistankomiteen kvinnelig helsepersonell fra landsbygda, og arbeider for å styrke de generelle helsetjenestene i disse områdene. I 2019 utdannet vi helsepersonell fra Bamiyan, Ghazni, Kapisa, Khost, Kunar, Laghman, Nangarhar, Nuristan, Panjshir, Paktia, Paktika og Parwan. Hele 12 millioner mennesker bor i disse provinsene, som er en tredjedel av den afghanske befolkningen.

Farlig og utrygt på flere måter

Den politiske situasjonen i Afghanistan fortsetter å være ekstremt skjør og usikker, og angrep på sivile og utdanningsinstitusjoner har økt i 2020. Dette øker ikke bare farene for helsepersonell, men jenter og gutter blir tvunget til å forlate studiene grunnet den politiske usikkerheten. «Hver dag når jeg drar fra hjemmet mitt, er moren min bekymret for eksplosjoner og angrep, og når jeg kommer hjem en time for sent, ringer hun meg,» sier Amin. Likevel er det kun en av studentene ved høyskolen som ikke har fullført sine studier. Dette forteller mye om hvor viktig utdannelse er for den enkelte og deres familier.

Les også om en annen av våre kvinnelige ansatte som trosser store farer daglig for å nå ut med hjelp: Smertefulle inntrykk gir motivasjon til å jobbe hardere

Ekstremt pågangsmot

Til tross for den ekstreme sikkerhetssituasjonen, fortsetter Afghanistankomiteens studenter utdanningen sin. I løpet av desember 2020 og januar 2021 står nye kull med jordmødre, helsesykepleiere, farmasøyter og bioingeniører klare til å ta fatt på yrkeslivet.

«Alle mennesker, alle som ønsker å forbedre sitt liv, ha en god fremtid, og få utdannelse [..], trenger fred,» avslutter Amin.


Ønsker du å gi en julegave som varer livet ut?

Ved å kjøpe et gavekort i Afghanistankomiteens nettbutikk kan du bidra til å utdanne mer helsepersonell i Afghanistan.
Gi god helse til jul: www.afghanistankomiteen.nohttps://afghanistankomiteen.no/product-category/gavekort/

 

 


For presse eller andre henvendelser, ta kontakt med Jonas E. Hollund, pressekontakt og kommunikasjonsrådgiver:
Tlf: (+47) 926 46 685
E-post: jonas.eide.hollund@afghanistan.no