Skip to main content

Jeg som er kvinne og som jobber for en NGO, møtte jeg flere utfordringer med å jobbe i disse distriktene. Jeg fikk mange spørsmål om hvorfor jeg ikke hadde en mannlig ledsager (mahram), om jeg hadde en ektemann, om hvordan mannen min kunne tillate meg å reise og om hvordan kan jeg intervjue ikke-mahram menn?

Denne lille jenta var en av de Guljan møtte på landsbygden mens hun undersøkte hvem som har størst behov for å motta matrasjoner.

Guljan er vår utdanningsrådgiver i Badakhshan og var involvert i å velge ut mottakere av NACs nye matdistribusjonsprosjekt. Dette er hennes historie om feltoppdraget og realiteten av å bo på landsbygda i Afghanistan:

Mitt trettifem-dagers oppdrag ble fullført etter en siste tur til Yawan- og Kohistan-distriktene nord i Afghanistan, hvor vi gjennomførte en undersøkelse for å finne de familiene som har størst behov for mat.

Landsbyhus nord i Afghanistan. Her tørkes dyreavføring til bruk som brensel.

Det som var annerledes med denne turen var at jeg vanligvis går på skoler og møter lærere, rektorer og skoleadministratorer, men denne gangen dro jeg til 24 landsbyer og møtte 400 familier for å observere deres dagligliv, slik at jeg kunne vurdere hvem som hadde størst behov for hjelp.

Ingen skoler eller lærere

På dette oppdraget så jeg mange barn som lider av underernæring, og på grunn av gamle patriarkalske tradisjoner er jenter for det meste ikke utdannede og tvunget til å gifte seg i svært ung alder. Det er ingen skoler, og hvis det er det, er det ingen lærere.

I stedet har hver landsby åpne religiøse skoler som tiltrekker seg barn som bare får opplæring i religion, og som noen ganger er i tråd med Talibans tolkninger av islam. Mødre dør enten på grunn av for mange fødsler eller lider av underernæring og ulike sykdommer. Mange tror at den muslimske befolkningen bør økes, og mener derfor at kvinner skal føde hvert år, og at familieplanlegging er en synd ifølge islam. Hygienesituasjonen er også svært dårlig, noe som forårsaker unødvendige infeksjoner og sykdom.

Film: Hvordan jordmødre redder liv på landsbygden

Jordmødre som utdannes av NAC. De utgjør en enorm ressurs på landsbygden.

Mektige menn

Det finnes ingen informasjon om kvinners rettigheter i disse landsbyene. Jeg ble spurt om hva mannen min gjør, og da jeg svarte at han er arbeidsløs var de forbløffet over at vår families inntekt kom fra kvinnen.

Fattigdom er overalt i disse landsbyene. Men i stedet for å sørge for at de fattigste familiene kom på NAC-listen over hvem som skulle motta mat, prøvde landsbysjefene eller samfunnslederne å inkludere navnene på de som er rikere og har et bedre liv og som ikke har de største behovene.

Jeg møtte mange familier som fortalte meg at enhver veldedighet eller hjelp som kommer fra frivillige organisasjoner eller regjeringen, ble tatt av de mektige menneskene i landsbyene, og at de ikke deler med dem som har reelle behov for hjelp.

Arbeidsledighet og utrygghet

På grunn av arbeidsledigheten drar våre unge menn til Iran eller blir med i den nasjonale hæren. Flere av dem mister livet på vei til Iran eller i krigen. Hvis de dør, blir deres forlovede tvunget til å gifte seg med en av den avdødes brødre, som fortsatt kan være barn, eller de blir den andre hustruen til en eldre bror. Å se hva disse jentene må gå gjennom fylte mitt hjerte med smerte og fikk meg til å glemme mine egne problemer.

Kvinne med en veldig ung mannlig ledsager og en baby som bruker esel som transportmiddel.

Mitt bidrag til familien og landet

Siden min mann er arbeidsledig, støtter jeg familien min og tar vare på barna mine. Jeg reiser uten en mahram som ikke er skamfullt eller en synd. Jeg sitter sammen med mennene i mitt land og lytter, intervjuer og underviser dem. Jobben min krever at jeg er borte fra familien min i flere uker om gangen, og jeg jobber i farlige områder. Men jeg fortsetter å jobbe for å bringe positive endringer til landet mitt, selv om mitt bidrag er lite.

Når jeg ser tilbake på denne turen, er jeg stolt av meg selv og det arbeidet vi gjør.

Jeg følte smerten til disse undertrykte menneskene, og det fikk meg til å glemme all min egen smerte.

Mer enn noensinne er jeg klar til å tjene og hjelpe mitt folk. Jeg er stolt av det faktum at jeg som kvinne kan arbeide og bevise at kvinner er like dyktige som menn til å arbeide og sørge for våre familier. Gjennom min jobb og det arbeidet vi gjør, viser jeg ved eksempel for våre lokalsamfunn at kvinner også kan spille en betydelig rolle i utdanning, helse, økonomi, politikk og alle områder av fremgang og utvikling av samfunnet.