Skip to main content

21. juni rystet et kraftig jordskjelv provinsene Khost og Paktika i Afghanistan. Jordskjelvet, og de mange etterskjelvene drepte mer enn 1.000 mennesker, skadet 6000 og ødela mer enn 2000 hus.

Mer enn 360 000 mennesker trenger nå humanitær hjelp etter jordskjelvet, og i tillegg til tap av liv og ødeleggende skade, har jordskjelvet resultert i ødeleggelser av kritisk infrastruktur – inkludert hjem, helsefasiliteter, skoler og vanningsnettverk. Dette resulterer i at tusenvis av mennesker sårbare for ytterligere skade.

– Jordskjelvet har forårsaket store økonomiske og personlige tap for folket i Paktikas Giyan, Barmal og Sapera-distriktet i Khost-provinsen. Alle landsbyene i disse distriktene er alvorlig rammet, forteller generalsekretær i Afghanistankomiteen, Liv Kjølseth.

Distriktene ligger mellom fjell og de fleste husene i området var bygget av jord og tre. Dette gjorde at når jordskjelvet traff så ble flesteparten av husene ødelagt, og de overlevende ble hjemløse. Afghanistankomiteen har nå begynt å gjenoppbygge hus for ofrene som mistet sine hjem i katastrofen. I dette området er husene hovedsakelig lagd av jord og stein, og dårlig rustet for å takle jordskjelv.

Forskere ved Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland sier at et såpass lite skjelv ikke burde ha såpass dødelige konsekvenser, og at det som skjedde i Afghanistan er en kombinasjon av at skjelvet lå tett til overflaten – kun 10 km under bakken, og at konstruksjonen av hus er så sårbar. Hadde skjelvet truffet et annet sted ville konsekvensene vært betydelig mindre.

Afghanistankomiteen rekonstruerer for tiden 180 hus i Barmal-distriktet, og vil støtte 7680 husholdninger med kontanter slik at de skal klare seg gjennom vinteren. Gjenoppbygningen av disse husende er en livreddende handling, da dette området blir ekstremt kaldt om vinteren. Afghanistankomiteens hardtarbeidende team jobber derfor på spreng for å disse husene bygd ferdig før vinteren.

– Vi vil annsette mer enn 2000 personer for bidra til gjenoppbyggingen av husene i Barmal. I tilegg har organisasjonen gjennomført en undersøkelse og identifisert familienes behov, og 3000 kroner bli gitt til hver familie som økonomiske bistand for å hjelpe de gjennom vinteren, forteller Kjølseth.

Matsikkerhet og flom

I tilegg til jordskjelvet, har området lidd store skader som følge av flom de siste månedene. Dette har medført store økonomiske tap og tap av dyrkbar mark.

– Med støtte fra FAO, skal Afghanistankomiteen støtte mer enn 260 000 katastroferammede, særlig marginaliserte mennesker, i 11 provinser. Dette inkluderer internt fordrevne, bønder, husdyreiere, funksjonhemmede og kvinnelede husholdinger. Støtten inkluderer kontater, frø og annet utstyr som skal blant annet hjelpe bøndene dyrke sin egen mat, forklarer Kjølseth.

Utsatt for naturkatastrofer

Afghanistan er et land som er særlig utsatt for naturkatastrofer som jordskjelv, jordras, flom og tørke. Slike jordskjelv viser hvor viktig det er at vi støtter lokalbefolkningen i oppbygningen av bedre responskapasitet og samtidig gir opplæring i risikoreduksjon slik at de kan håndtere katastrofene når de inntreffer.

I år har konsekvensene av flom vært større enn normalt, på grunn av tørke tidligere på året. Så langt i løpet av sommeren har over 18 000 mennesker blitt påvirket av flom, og over fire hundre mennesker har omkommet. Bare i flommen i begynnelsen av juli i Nangarhar, Nuristan og Ghazni ble over 300 hjem sterkt ødelagt. Flere av Afghanistans provinser er rammet, inkludert Khost og Paktika som allerede er sterkt påvirket av jordskjelvet i juni.

– Det er også viktig at det investeres i langsiktige tiltak som vil redusere omfanget og konsekvensene av slike naturkatastrofer. Vi jobber derfor med katastroferespons og beredskap gjennom utdanning og opplæring på den afghanske landsbygda, men også med utvikling av infrastruktur som tåler jordskjelv og flom, sier Kjølseth.