I Jalalabad gir gjenåpningen av et viktig rehabiliteringssenter nytt håp. Fire år gamle Malika ble født med klumpfot. Hennes historie viser betydningen av kontinuerlig fysioterapi og helsehjelp i et land preget av utfordringer.
Malika Mohammadi ble født med klumpfot, en tilstand som uten behandling kunne ha hindret henne i å gå normalt. Hennes mor, Saeeda Mohammadi, husker godt de første dagene av datterens behandling:
– Datteren min ble født med bøyde føtter. Hun var bare noen dager gammel da vi først tok henne til dette senteret. Legene gipset føttene hennes, så var føttene i gips i omtrent syv måneder, og deretter ble føttene hennes operert to ganger, sier Malikas mor.
Behandlingen ga resultater, men så ble rehabiliteringssenteret tvunget til å stenge.
Fysioterapi i Afghanistan: Gjenopptakelse av tjenester
Bakgrunnen for stengningen var koran-brenninger i Sverige, som førte til at Den svenske Afghanistankomiteen (SAK) måtte stenge sin virksomhet i landet, inkludert rehabiliteringssenteret i Jalalabad. For Malika betød dette et avbrudd i behandlingen.
Dr. Ahmad Shah Safi, en fysioterapeut ved senteret, beskriver konsekvensene:
– Mens rehabiliteringssenteret var stengt, ble mange av våre søstre og brødre med funksjonsnedsettelser etterlatt uten håp fordi de er fattige, sier han. Malikas familie er blant dem som ikke har råd til behandling på et privat sykehus. Uten behandling begynte pasientens føtter å knyte seg sammen, sier Safi.
Etter syv måneder kom endelig et vendepunkt. Afghanistankomiteen (NAC) tok over driften av rehabiliteringssenteret, og dørene kunne igjen åpnes for pasienter som Malika. Dr. Safi gir en oppløftende beskjed til Malikas familie:
-Nå som senteret vårt er åpent igjen, vi vil begynne å behandle Malikas føtter på nytt. Vi kommer til å gipse føttene hennes to eller tre ganger, til de er rettet ut, så lager vi en skinne til henne. Hvis behandlingen gjennomføres kan hun bli 100% frisk. sier Safi til Malikas mor.
I et land med en lang krigshistorie, er det mange krigsskadde med skader og kroniske smerter, da er rehabilitering og fysioterapi avgjørende for både funksjonsevne og livskvalitet.
Rehabilitering og fysioterapi: Nøkkelen til bedre helse i Afghanistan
For Malika og tusenvis av andre pasienter betyr gjenåpningen av programmet for mennesker med funksjonsnedsettelse en ny sjanse til et bedre liv. Afghanistankomiteen (NAC) driver nå slike sentre i flere afghanske byer og tilbyr omfattede helsetjenester på landsbygda. Med over 1800 afghanske ansatte i 22 av landets 34 provinser, gjør Afghanistankomiteen en betydelig innsats for å sikre bedre helse og tilgang til fysioterapi i Afghanistan, til tross for de mange utfordringene landet står overfor. I tillegg tilbyr Afghanistankomiteen utdanning til 510 helsefagarbeideres ved de regionale helsefagskolene i Badakhshan, Kapisa, Khost Paktia, Parwan og Nangarhar, slik at det fortsatt vil være kvalifiserte kvinnelige helsearbeidere i helsesektoren.
Liv Kjølseth, generalsekretær i Afghanistankomiteen (NAC), understreker viktigheten av dette arbeidet:
– Personer med funksjonsnedsettelser, særlig kvinner og barn, er en svært utsatt gruppe i Afghanistan. Vår innsats er avgjørende for å styrke deres selvstendighet og deltakelse i samfunnet, sier hun.
Fremtidsutsikter for helsesektoren i Afghanistan
Malikas mor deler sine håp for fremtiden:
-Vi er veldig glade for at dette senteret har blitt reaktivert. Vi er veldig håpefulle for fremtiden til vår datter, at hun vil bli bedre, fordi hun er en jente, slik at hun vil få et godt liv i fremtiden.