For femte år på rad reduserer den norske regjeringen den langsiktige støtten til Afghanistan. Regjeringens forslag til regionbevilgning for Afghanistan i 2025 er på 351,2 millioner kroner, en betydelig nedgang fra 575 millioner kroner i 2021.
Konsekvenser av kuttene
Reduksjonen i langsiktig bistand kan få flere negative følger:
- Mindre midler til uformell utdanning, som er spesielt viktig for jenter og kvinner
- Reduserte ressurser til helsetilbud til kvinner og barn, samt utdanning av kvinnelig helsepersonell
- Reduserte midler til klimatilpasning, matsikkerhet og katastrofeberedskap.
Balanse mellom nødhjelp og langsiktig bistand
De siste årene har Norge kuttet i langsiktig bistand og økt bevilgningene til nødhjelp.
– Vi vil advare mot et skifte i innretningen på norsk bistand til Afghanistan. Dette kan særlig gå ut over tiltak og prosjekter rettet mot kvinner. Humanitær hjelp kan hverken finansiere mor- og barneklinikker, utdanning av kvinnelige helsepersonell eller støtte til kvinnelige entreprenører, sier Generalsekretær i Afghanistankomiteen, Liv Kjølseth.
Gjentatte kutt i langsiktig bistand gjør at vi nå frykter for fremtidig finansiering av dette viktige arbeidet, sier Kjølseth.
Klimaendringer krever langsiktig perspektiv
Nytt av året er at regjeringen, under Post 73 Klima, miljøtiltak og hav, rapporterer om økt kunnskap om «sammenhengene mellom klima, fred og sikkerhet er styrket gjennom utarbeidelse av faktaark for Afghanistan og Somalia, samt at det er laget en oppsummeringsrapport for arbeidet som er utført de siste årene».
– Det er svært positivt at regjeringen vil gå nærmere inn på klimaproblematikken i Afghanistan, og vi merker også økt interesse for våre prosjekter og rapporter om denne tematikken, sier Kjølseth. UD var også representert da Afghanistankomiteen i vår gjennomførte et tredagers symposium om konsekvensene av klimaendringene i Afghanistan.
Formålet med symposiet var nettopp å bidra til utveksling av kunnskap og forskning om ulike aspekter ved klimaendringene, som tørke, økonomiske tap, forvaltning av vannressurser, internflukt og redusert matsikkerhet.
– Vi vil rose UD for viljen til å sette søkelyset på denne problematikken. Nå forventer vi at det også følger midler, sier Kjølseth.
Rapporten fra symposiet kan du lese her: https://afghanistankomiteen.no/wp-content/uploads/2024/09/Kabul-Oslo-Climate-symposium-report-2024.pdf