Afghanistankomiteen har tatt over store deler av virksomheten fra SAK, vår svenske søsterorganisasjon. Bakgrunnen er at SAK har fått forbud mot å jobbe på bakken i Afghanistan etter koranbrenningene i Sverige våren 2023.
Afghanistankomiteen tar nå over SAKs tidligere program for personer med funksjonsnedsettelser. Programmet tilbyr rehabiliteringstjenester på sentre i Ghazni-by, Jalalabad (Nangarhar), Mazar-i-Sharif (Balkh), og Taloqan (Takhar), og et utstrakt rehabiliteringsarbeid ute på den afghanske landsbygda. Rehabiliteringssentrene har dessuten ortopediske verksteder, samt produksjonsenheter for en rekke hjelpemiddel. I tillegg tilbyr de fire rehabiliteringssentrene og et mindre kompetansesenter i Maidan Shahar (Wardak) tjenester for barn og ungdom med syns- og hørselsnedsettelser både i provinssentrene og ute i distriktene. Målet er at disse barna etter hvert skal kunne lære blindeskrift eller tegnspråk, men også å inkludere flest mulig elever med funksjonsnedsettelser i den ordinære undervisning ved den skolen elevene sogner til. I tillegg, tilbyr programmet yrkesopplæring for både kvinner og menn med funksjonsnedsettelser.
Afghanistankomiteen tar også over en jordmorskole med 24 jordmorstudenter i Parwan. Denne skolen legges under Den regionale helsefagskolen Afghanistankomiteen drifter i Kapisa-provinsen. Det tredje programmet Afghanistankomiteen tar over er et mentorprogram for jordmødre som drives i samarbeid med Den afghanske jordmorforeningen (AMA).
SAK har utviklet et enestående behandlings og rehabiliterings tilbud til personer med funksjonsnedsettelser gjennom mange år. Programmet har vært stengt de siste 7 månedene.
– Vi er både ydmyke og glade for å kunne videreføre dette viktige arbeidet sier Generalsekretær Liv Kjølseth. Jeg var selv til stede ved gjenåpningen av rehabiliteringssentret i Jalalabad 18. september, og kunne se hvor viktig dette arbeidet er for en gruppe som er svært utsatt i samfunnet. Malika Mohammadi (4,5 år) var blant pasientene jeg møtte. Moren, Sayeda Mohammadi fortalte at datteren var under behandling for klumpfot da Rehabiliteringssenteret ble tvunget til å stenge. Behandlende fysioterapeut Ahmad Shah Safi kunne konstatere at føttene igjen hadde trukket seg sammen som følge av avbruddet i behandlingen, men vurderer heldigvis at en intensiv behandling vil ha god effekt, slik at Malika vil kunne lære seg å gå.
Afghanistankomiteen tar nå over store deler av det viktige arbeidet SAK har gjort i Afghanistan. Afghanistankomiteen tar over alle de nødvendige ressursene fra SAK for å kunne videreføre arbeidet, det inkluderer 700 dyktige fagarbeidere og spesialister. Vår ambisjon er både å opprettholde og styrke de tjenestene SAK har utviklet gjennom mange år, samt å knytte disse sammen med den unike inkluderings- og mangfoldskompetansen Afghanistankomiteen allerede har. Totalt kommer Afghanistankomiteen nå til å ha over 1800 afghanske ansatte som jobber med langsiktig og humanitær bistand innen helse, rehabilitering, utdanning, katastrofeberedskap, matsikkerhet og naturressursforvaltning i hele 22 av Afghanistans 34 provinser.
Om SAK
Den Svenske Afghanistankomiteen (SAK) ble etablert i 1980 i protest mot Sovjets okkupasjon av Afghanistan. Organisasjonen begynte sitt arbeid i Afghanistan og drev omfattende program innenfor helse, utdanning og landsbygdutvikling og støtte til mennesker med funksjonsnedsettelser. I 2023 fikk SAK forbud mot å arbeide i Afghanistan som en reaksjon på gjentatte koranbrenninger i Sverige. SAK hadde nær 7 000 lokalt ansatte da de ble stengt ned i mars. SAK har 3000 medlemmer i Sverige og over 20 ansatte ved hovedkontoret i Stockholm.
SAK kommer til å fortsette solidaritets- og informasjons arbeidet i Sverige, i tillegg til å samle inn penger til disse og andre prosjekter i Afghanistan i årene fremover.