Hvordan får man gjort det man ønsker og opplevd framskritt i krisetider, i et regime som begrenser hva man kan si og gjøre og hvor man kan oppholde seg? Under Afghanistan-uka i november 2024 hørte vi om mange muligheter. Nå er rapporten klar.
Ordet «innovasjon» kan lett føre tankene til næringsliv og hektisk gründervirksomhet. Imidlertid kan begrepet også omfatte oppfinnsomhet og nyskaping for folk i vanskelige og pressede situasjoner. Blant de mange innsiktene vi fikk fra Afghanistanuka i 2024, var at innovative tilnærminger er essensielt for at folk i landet skal klare seg. Her har Afghanistankomiteen og andre internasjonale aktører mye å bidra med.
Rapporten som nå er klar, gir et innsiktsfullt øyeblikksbilde av noen av de viktigste mulighetene og utfordringene for Afghanistan. Mange av deltakerne på seminarene var aktivister, eksperter og forskere med førstehåndserfaring fra landet.
Utdanning: Innovasjon i det små
I 2024, støttet Afghanistankomiteen en Job Lab i Jaghori, Ghazni. På dette kurset var det opplæring i data som stod på agendaen.
Vi kan forestille oss en 16 år gammel jente, kanskje heter hun Shakila. Shakila var 13 da Ghani-regjeringen falt og Taliban overtok. Jenter mistet retten til skolegang fra den alderen, så skolen hennes som ble stengt under covid-pandemien, ble aldri åpnet igjen.
Den eneste veien videre for Shakila, var å finne seg en mann og gifte seg. Nå er hun gravid med sitt første barn.
Dette er realiteten for omtrent 1,4 millioner afghanske jenter som siden 2021 har blitt fratatt retten til utdanning – en tapt generasjon.
Hvilke muligheter kunne Shakila hatt for å få seg utdanning og opplæring utenom et etablert skolesystem? Skal vi forstå hvordan utdanning fungerer i Afghanistan, må vi lytte til hva elever og lærere sier. Å utstyre familier med hjemmebibliotek med oppdatert pensumlitteratur er én måte å gjøre det på. Der folk møtes i lokalsamfunnet, finnes det muligheter for å lære praktiske ferdigheter, engelsk og andre fag. Fleksibilitet og oppfinnsomhet, hvor lokale krefter samarbeider med bistandsaktører, gjør at flere fra den tapte generasjonen kan få god læring, til tross for noen av de strengeste restriksjonene i verden.
Fleksibilitet er også noe som trengs på et overordnet plan, i de fora der retten til utdanning blir diskutert. Et sterkt engasjement for jenters rett til utdanning fra internasjonale aktører, får en utilsiktet konsekvens: utdanning blir politisert. Det som er ment som en oppfordring til å følge grunnleggende menneskerettigheter, har blitt en brannfakkel hvor Taliban gjør utdanning til en symbolsak for motstand mot press fra Vesten.
Økonomi: Klare seg selv?
En av konsekvensene av Talibans isolasjonistiske linje er at Afghanistan ønsker å klare seg mest mulig selv, som en overgang fra å være verdens største bistandsmottaker per capita under den kalde krigen.
I overgangsperioden har humanitær nødhjelp vært svært viktig og var på sitt høyeste i 2022 på nær 4 milliarder dollar.
Kvinner på kurs i Bamyan, 2024.
Landdirektør Terje Watterdal var en av paneldeltakerne på et seminar som så nærmere på muligheter og begrensninger for økonomisk vekst i Afghanistan. Internasjonale sanksjoner på grunn av brudd på menneskerettighetene og innsnevringen av muligheter for jenter og kvinner gjør at pengeoverføringene blir færre. Afghanistans folk må klare seg selv. Hvordan skal de gjøre det på best mulig måte?
Noen av mulighetene for Afghanistan ligger i nye løsninger for jordbruket, mineralutvinning, regionale handelssamarbeid og entreprenørskap for kvinner. Mineralindustrien er verdt mellom en og tre billioner dollar, men er svært lite utnyttet. Ved å undersøke nye måter å bearbeide råmaterialer på før eksport, vil det kunne føre til både bedre økonomi og flere arbeidsplasser.
Noe av det viktigste for å opprettholde en sterk økonomi innen landbruket, er å finne nye måter å beskytte avlinger, dyr og mennesker mot naturkatastrofer og klimaendringer. Innen jordbruk er Afghanistankomiteen involvert i flere nyskapende løsninger, både når det gjelder å dyrke mer verdifulle produkter, forbedring av infrastrukturen etter innhøsting og å sikre seg mot flom og jordras. En generell løsning for å fremme innovasjon og utnytte mulighetene bedre, er å gå fra finansiering av humanitær hjelp til mer langsiktige utviklingsprosjekter. Afghanistan trenger flere bedrifter som drives på bærekraftige måter, og dette er det bare utviklingsbudsjetter som kan gi.
Les mer
Last ned rapporten fra Afghanistan-uka her / Download the Afghanistan Week report here (English)
Podcast-episode med Rayhana Karim og og William Bird Podcast: Is it possible to help Afghanistan?