Afghanistankomiteen er sterkt bekymret for situasjonen i Afghanistan, og ser svært alvorlig på hvordan handlingsrommet kontinuerlig innskrenkes.
Arbeidet i 2022
2022 var et år fylt med aktiviteter for Afghanistankomiteen. Vi har tilpasset oss de stadig oppdaterte retningslinjene og innskrenkelsene fra Taliban-myndighetene, samtidig som vi har ivaretatt programmene våre og de ansatte, spesielt de kvinnelige ansatte i organisasjonen. I tillegg til videreførelse av de eksisterende programmene har vi rullet ut større humanitære programmer for å adressere de enorme behovene som finnes i Afghanistan i dag.
24 millioner afghanere er i akutt matnød ifølge FN, som et resultat av langvarig krig, tørke, pandemi, økonomiske sanksjoner og stans i bistandsprogrammer fra Verdensbanken og giverlandene. Gjennom de humanitære programmene våre har vi, i samarbeid med FN, nådd over 2 millioner mennesker i 2022.
Vi videreførte programmene våre i Badakhshan, Ghazni, Faryab, Nangarhar, Kapisa, Kabul, Khost og Paktia, og satte i gang humanitære programmer i Balkh, Samangan, Takhar, Panjshir, Parwan og Paktika.
Det har vært viktig for oss å se på hvordan humanitær hjelp og langsiktig bistand kan komplementere hverandre i de områdene der vi jobber. Nødhjelp vil alene ikke kunne gi Afghanistan den bærekraftige utviklingen landet trenger, og selv om utdelinger av rasjoner og kontanter bøter på situasjonen befolkningen er i akkurat nå – så er det bygging av infrastruktur, klimatilpasning av landbruket, kompetent helsepersonell og tilgang til utdanning som vil sørge for inntekter og mat om seks- og tolv måneder.
Empowering Rural Afghanistan (ERA)
De siste fire årene har Norad-finansierte ERA vært vårt største program. Programmet kombinerer innsatsen innenfor alle feltene vi jobber med, for å skape resultater som har varig påvirkning på befolkningen. Etter det første året med ERA ble det gjennomført en undersøkelse der 35% av programdeltakerne oppga at de hadde opplevd forbedrede levevilkår siden programmets oppstart. I 2022, ved sluttevalueringen av programmet, hadde dette tallet steget til 65%. Videre oppga hele 86% at de har fått muligheten til å forbedre levekårene sine, mot 24% på slutten av det første året. Vi er fornøyde med å se at arbeidet har en påvirkning på lokalbefolkningen i områdene der vi jobber, og ser frem til å bygge videre på arbeidet som ble gjort under ERA i et nytt flerårig program i samarbeid med Norad.
Finansiering
Nye programmer og økt støtte til de humanitære programmene har ført til en nær dobling av inntekter fra 2021 (62,7 millioner) til 2022 (119,1 millioner). De største donorene våre fortsetter å være Norad/Utenriksdepartementet og FN. I 2022 ble det flerårige programmet vårt, Empowering Rural Afghanistan, i samarbeid med Norad avsluttet. Gjennom året har derfor styret og de ansatte brukt tid på en søknad for ny flerårig avtale – som ble signert i juni 2023.
Styret i Afghanistankomiteen
Afghanistankomiteen har de siste årene opplevd en økning i budsjetter, økt aktivitet og flere ansatte, og styret er opptatt av at organisasjonen styrkes og videreutvikles. Dette har medført en større satsning på å kartlegge risiko, samt styrke organisasjonens rutiner på dette området – noe styret har lagt stor vekt på i denne styreperioden.
Arbeidet Afghanistankomiteen gjør utføres i tett samarbeid med lokalsamfunn, med en Community Driven Approach. Dette gir gode resultater, og dette ser vi blant annet i evalueringer som er gjort – blant annet denne fra Chr. Michelsens Institutt i 2022. Samtidig så har den økte prosjektporteføljen medført et ønske om å utvide antallet ressurser i styret – for å sikre kompetanse på områder som er essensielle for drift av en voksende bistandsorganisasjon.
Ved årsmøtet 2023 velges to ekstra styremedlemmer inn, i henhold til vedtak fra årsmøtet 2022. Vi er glade for å ønske velkommen André Mundal og Lars André Skari til styret i Afghanistankomiteen. André Mundal er tidligere diplomat, blant annet fra den norske ambassaden i Kabul, og tidligere ambassadør for kvinner, fred og sikkerhet i Utenriksdepartementet. Han jobber nå som konsulent i BCG, og vil bringe med seg bred og god erfaring inn i Afghanistankomiteens styre.
Lars André Skari er i dag daglig leder i House of Agile, og har med seg 27 års erfaring fra internasjonal virksomhet, blant annet fra lederroller i internasjonal avdeling hos Røde Kors. Han har også tidligere vært engasjert i Afghanistankomiteen, og satt i programutvalget. Lars André har også lang og god erfaring som vil komme Afghanistankomiteens styre til nytte i året som kommer.
Nestleder Farid Ghiami er gjenvalgt for to år til, og det samme er styremedlemmene Trude Thommesen og Samina Vabo Ansari. Tidligere varamedlemmer Nasrin Naimy og Sandra Petersen ble i år valgt inn som ordinære styremedlemmer for henholdsvis et og to år.
Les mer om Afghanistankomiteens styre her.
Årsmøtet 2023 ble avholdt 10 juni, på Frivillighetshuset i Oslo.