Skip to main content

Tirsdag 29. mai inviterte Afghanistankomiteen til et spennende medlemsmøte om dialogarbeidet i Afghanistan. Vi var så heldige å ha med oss spesialrådgiver ved Nansen fredssenter, Norunn Grande, som holdt et foredrag om hennes langvarige samarbeid med Afghanistankomiteen om dialog som metode i utviklingsarbeidet. 

Norunn Grande er nå spesialrådgiver ved Nansen fredssenter. Før det var Norunn daglig leder ved Norsk fredssenter. Gjennom arbeidet ved Nansen Fredssenter har hun jobbet med opplæring i dialog og fredelig konfliktløsning i mange andre land og kontekster. Hun har også jobbet tett med den afghanske diasporaen. 

medlemsmøtet snakket Norunn om dialog som metode, samt om hennes siste tur til Afghanistan. Norunn besøkte Kabul og Paktia for å bidra til å videreutvikle Afghanistankomiteens dialogtilnærming, spesielt i lys av nye restriksjoner og en ny situasjon i landet.

Det ble blant annet gjennomført kurs i dialog for ansatte ved helsefagskolen i Paktia, og for unge kvinner i Afghanistankomiteens ThinkLabs. 

Dialog som en metode for helsefagarbeidere

For Afghanistankomiteen har dialog blitt et helt sentralt element på tvers av programområdene våre. Målet med dialog er å forstå synspunktet til den andre parten, uten å jobbe for å få den andre til å endre synspunkter. Ved å lytte og forsøke å forstå den andre parten kan dialog bidra til felles forståelse, gode relasjoner og tillit, også når aktørene i utgangspunktet er uenige. 

Dialog som en metode for Afghanistankomiteen aktiviteter er utviklet i samarbeid med Nansen Fredssenter gjennom 10 år. Under foredraget snakket Norunn blant annet om arbeidet med dialog for helsefagarbeidere. Videre snakket hun om hvordan dialogmetoder er med på å skape gode relasjoner mellom kollegaer og et godt arbeidsmiljø for kvinner og menn. 

En viktig del av oppdraget til Norunn, var å jobbe sammen med teamet til Afghanistankomiteen om hvordan dialog kan integreres i helseprogrammet. Aktiv lytting, som er viktig i dialog tilnærmingen, har særlig relevans for helsearbeidere, som er avhengig av å forstå pasienten og deres behov, for å sikre riktig diagnose og behandling av pasienten. 

Dialog i lokalsamfunnet

Norunn har lang fartstid i arbeid med dialog på den afghanske landsbygda. Tiår med krig og konflikt har bidratt til manglende tillit i det afghanske lokalsamfunnet, og det å bygge tillit er helt nødvendig.

Under foredraget snakket Norunn om både interne og eksterne fordeler med dialogmetoder for lokalsamfunnene. Internt bidrar det til å gjøre innbyggerne bevisste på deres rolle i sine egne familier samt familiens behov.

Det bidrar også til å forbedre relasjonene innad i familien. Eksternt bidrar det til å bedre relasjonene i nabolaget samt å gjøre innbyggerne bevisste på sin rolle i lokalsamfunnet.

Les mer om tidligere dialogtreninger vi har holdt i Norge.

Godt oppmøte og gode diskusjoner

På medlemsmøtet ble god afghansk te servert. Vi takker alle som deltok fysisk og via zoom for et godt oppmøte og gode spørsmål. Engasjementet for tematikken var stort, med gode spørsmål og sunne diskusjoner. Afghanistankomiteen er en medlemsbasert organisasjon, og gjennom medlemskapet får man et tettere forhold til hva som foregår og hvordan det tenkes, planlegges, jobbes og evalueres med prosjekter i Afghanistan, samt invitasjoner til medlemsmøter og andre arrangementer. Hvis du ønsker mer informasjon om medlemskap i Afghanistankomiteen kan du lese mer her.