I Afghanistan, hvor klimaendringene påvirker temperatur og klima i et foruroligende tempo, blir landbruk vanskeligere for hver dag som går. For at befolkningen skal kunne fortsette å brødfø seg og familiene sine kreves umiddelbar handling. Afghanistankomiteen jobber med prosjekter som tilpasser landbruket de nye forholdene. Et eksempel på dette er utdeling av frø som er ment å tåle fremtidens klimaforandringer. Med din støtte kan vi styrke tilgangen til mat for mennesker på den afghanske landsbygda!
I kjølvannet av Talibans maktovertakelse i 2021 har internasjonale sanksjoner effektivt stoppet langtidsplanleggingen for klima- og miljøtiltak i Afghanistan. Dette til tross for at landet er verdens sjette mest sårbare for klimaendringene. Truslene er mangfoldige og forsterkes av klimaendringene: flom, jordskred, tørke, ekstremt snøfall og jordskjelv. Landets matforsyning, infrastruktur og menneskeliv er truet. Uten nødvendige tilpasningstiltak kan årlige tørker og en kollaps av den rurale økonomien bli en realitet innen 2030 (SIPRI, 2023).
Vern av dyrkbar mark
Afghanistan befinner seg på et fjellplatå og naturkreftene står for stor slitasje på landskapet. Hvert år forsvinner mye av den dyrkbare marken i Afghanistan på grunn av blant annet erosjon, kraftige flommer, jordskred, tørke og ørkenspredning. Naturkreftene har selvfølgelig alltid påvirket landskapet, men nå forsvinner mer dyrkbar mark i året enn noen gang tidligere. For å motvirke denne utviklingen har Afghanistankomiteen prosjekter som å bygge beskyttelsesmurer for å verne matjord fra flom og oversvømmelser, og treplanting for å binde jorda for å forhindre jordskred og ørkenspredning. 8 av 10 mennesker i Afghanistan er avhengig av å dyrke mat til eget forbruk og for videresalg. Stadig mindre dyrkbar mark vil føre til en katastrofe for en befolkning som ikke har mulighet til å importere mye mat fra andre steder – spesielt med stigende globale matpriser. Derfor er de enkle forebyggende tiltakene som Afghanistankomiteen leder, utrolig viktige for fremtiden.
Barn henter vann og bringer med seg hjem i Ghazni, Afghanistan (2023).
Forbedret og regulert vanntilgang
Siden 1997 har det vært årlig tørke i Afghanistan. Konsekvensene av dette er enorme og påvirker både innvirkning på størrelsen på avlingene, matjord som forsvinner og lignende, og de millionene kvinner som daglig må frakte vann over store avstander.
Afghanistankomiteen jobber med å bygge demninger, vanningskanaler og brønner for bedre å kunne regulere og distribuere vannet best mulig. Dette er viktige tiltak som forbedrer levevilkårene på den afghanske landsbygda.
Over: Et ektepar steller med åkeren sin (2022)
Under: En ung jente med husdyr i en landsby i Ghazni (2023)
Opplæring og kursing av lokale bønder
Afghanistankomiteen lærer opp bønder i innovative metoder innenfor landbruk. Etter fire tiår med krig er det et stort behov for utveksling av kunnskap og opplæring i nye metoder og teknikker. Prosjektene går ut på at de som får opplæringen også får i ansvar å videreformidle dette til andre i samme landsby. På denne måten spres kunnskapen raskt og får stor betydning for matproduksjonen i områdene.
Frø til forbedring av jordbruket
Tempoet på klimaendringene gjør at lokale frø ikke alltid har klart å utvikle seg etter de nåværende og kommende forholdene; ofte tåler de dårlig tørke, de økte temperaturene og å stå under flomvann dårlig. Derfor deler Afghanistankomiteen ut sertifiserte frø som er odlet opp for å tåle disse nye forholdene bedre. Disse frøene har gjennomgått en kvalitetssikring, på lik linje med påkrevd sertifisering av såvarer til kommersiell dyrking i Norge. De som får disse sertifiserte frøene sier de får avlinger som er merkbart større. Dette har store ringvirkninger for en befolkning hvor 9 av 10 husholdninger spiser mindre enn de bør, og svært mange står derfor i fare for underernæring og sykdommer. Stadig flere har de siste årene vært tvunget til å slakte husdyr for å få mat fordi de verken har nok fôr til å mate dyrene eller nok mat til seg selv og familien. Dette fungerer kun frem til buskapen er fortært, og å øke avlingene er nå essensielt.
Afghanistankomiteen jobber også innen forbedring av jordbruket ved å dele ut gjødsel, medisiner og vaksiner til husdyr og opplæring i bedre dyrehelse.
Gagner lokalsamfunnene
Alle prosjektene gir arbeidsplasser i lokalsamfunnene for både kvinner og menn. Dette er spesielt viktig med den enorme økningen i arbeidsledighet. Prosjektene springer ut fra lokale behov, drives av lokale krefter, bygger på lokal ekspertise. Den lokale forankringen og eierskapet til prosjektene gjør at vedlikehold utføres og tiltakene består selv etter at Afghanistankomiteens involvering avsluttes. Sånn blir prosjektene bærekraftige og bidrar til langsiktig utvikling.
Klimaendringer sender millioner av mennesker på flukt
Klimaendringer i Afghanistan påvirker ikke bare værmønstre, men vil også føre til økende konflikter naturressurser og øke migrasjon. Nesten 6 millioner mennesker er i dag internt fordrevet i Afghanistan, hvorav nesten 2 millioner er fordrevet som følge av naturkatastrofer. Det antas at disse tallene vil øke i årene som kommer blant annet som følge av et synkende nivå av matsikkerhet.
Før det er for sent
For å øke matsikkerhet og inntekten for landlige samfunn, er det avgjørende å styrke bønders tilpasningsevne til klimaendringene. På grunn av omfattende fattigdom og tiår med krigføring i Afghanistan har slikt arbeid vært utilstrekkelige til nå. Derfor er må vi handle nå, før det er for sent.
Familie i en flyktningleir med andre internt fordrevne i Badakhshan (2022)