Konflikter i landbrukssamfunn – som utgjør størsteparten av Afghanistan – er ofte sentrert rundt uenigheter om kontroll av land, vann og andre naturressurser. Utbredt fattigdom, mangel på dyrkbar jord, tørke og begrenset adgang til irrigasjon har ført til langvarige konflikter blant mange familier, stammer og lokalsamfunn. Disse dypsittende uenighetene på lokalsamfunnsnivå – som har blitt forsterket av 40 år med ustabilitet – har ødeleggende effekt på samfunnsmedlemmers trygghet, sikkerhet, matsikkerhet og forhold.
De lokale eldre har generelt ansvar for å løse konfliktene, selv om de mangler kompetanse på konfliktløsning. Beslutningene de tar, adresserer sjeldent de opprinnelige årsakene til konfliktene, noe som gjør at konfliktene fortsatt ulmer og som blusser opp gjentatte ganger.
Essensen av dialogtilnærmingen vår er å gi alle retten og muligheten til å dele sine perspektiver. Dette gjør vi ved å skape trygge steder og situasjoner hvor alle deltakerne er like forpliktet til å høre på hverandre. Dette er spesielt nyttig for ungdom og kvinner, som ofte er ekskludert fra beslutninger både i husholdningen og i lokalsamfunnet.
Gjennom opplæring og tilrettelagt dialog gir Afghanistankomiteen deltakerne verktøyene de trenger for å analysere og håndtere konflikter innad i familien, på skolen, på arbeidsplassen eller i lokalsamfunnet. Vi gir en grundig opplæring til en gruppe bestående av kvinner og menn, både unge og gamle. Deretter trener disse opp andre i sine lokalsamfunn i metodene.